Przedstawiamy kolejny projekt realizowany w ramach Laboratorium. Cook&Jam to projekt o jedzeniu, muzyce, ale przede wszystkim to projekt o migracji i wielokulturowości.
Kto?
Yulia – ukraińska kulturolożka, animatorka kultury i kuratorka. Lubi dobrą muzykę, spontaniczne podróże i kawę z cynamonem. Inspiruję się ludźmi, jesienią i Markiem Rothko.
Vlad – meksykański muzyk, tłumacz i pisarz. Biolog z wykształcenia, kucharz z zamiłowania. Lubi tatuaże z sensem i ostre jedzenie. Inspiruję się wschodnimi sztukami wałki i książkami.
Co?
Cook&Jam to projekt o jedzeniu i o muzyce, ale przede wszystkim to projekt o migracji. Migracji, o której tyle się mówi ostatnio, o migracji, która w mediach jest nazywana kryzysem, o migracji, która w ostatnich latach jest postrzegana jako zagrożenie. My pokażemy inną stronę migracji – jako zjawiska, które istnieje już tysiące lat, które przyczyniło się do rozwoju wielu cywilizacji, które nie daje zamknąć się w swoim malutkim świecie, a odkrywa nowe horyzonty. Opowiemy o tym, czym jest wielokulturowość i że zawsze byliśmy wielokulturowi. Pokażemy to na przykładzie kuchni i muzyki – najczęściej migrujących aspektów kultury.
Jak?
Projekt będzie się składać z serii spotkań, skierowanych do obcokrajowców mieszkających w Warszawie, a także Warszawiaków, żeby pod czas wspólnego spędzenia czasu z jedzeniem i muzyką pokonać bariery kulturowe, pozbyć się strachu przed innością i znaleźć wspólny język – język tolerancji i wzajemnego szacunku.
Pierwsze spotkanie odbędzie się już 18 listopada o 18 w Ukraińskim Domu w Warszawie na Zamenhofa 1.
Zaczniemy od tego, na czym znamy się najlepiej – kuchni MeksUkraińskiej.
Na pierwsze danie przygotujemy „Borszcz po-meksykańsku”.
Na drugie danie zjemy „Fricholanyky z salsa rocha i sałatką”.
A na deser będzie „Wyszywane sombrero”.
Nie zabraknie też napojów tradycyjnych.
Zgłoszenia przyjmujemy pod adresem cookandjam@gmail.com. W treści mejla prosimy odpowiedzieć na pytanie: „Czym jest dla Ciebie wielokulturowość”?
Dlaczego?
Wszystko zaczęło się od kuchni. Od naszej kuchni w malutkim mieszkaniu w jednej z warszawskich dzielnic. Tutaj zaczęliśmy eksperymentować, łącząc dania z naszych krajów ojczystych z kuchnią lokalną, kraju, w którym mieszkamy i dzięki któremu poznaliśmy się. Zaczęliśmy gotować dla naszych przyjaciół, znajomych. Dla tych, którzy jak i my świadomie lub przypadkiem znaleźli się tutaj, w Warszawie. Ale też dla naszych przyjaciół Polaków, dzięki którym czujemy się tutaj jak w domu. A potem była muzyka, improwizacja, łączenie dźwięków z różnych zakątków świata w jedną wspólną piosenkę.
Teraz czas wyjść z naszej kuchni.
fot. A.Szulc
Projekt realizowany w ramach Laboratorium Pomysłów Towarzystwa Inicjatyw Twórczych „ę“ pod opieką merytoryczną Doroty Borodaj. Laboratorium Pomysłów realizowane jest dzięki wsparciu finansowemu Miasta Stołecznego Warszawa