SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI!

Towarzystwo Inicjatyw Twórczych „ę”

ul. Mokotowska 55 m. 50,
00-542 Warszawa

godziny otwarcia biura: 10:00–17:00, PON.–PT.

TEL:
(22) 224 34 90

FAX:
(22) 627 46 41

E-MAIL:
biuro@e.org.pl

NIP: 529-16-47-110
REGON: 017475000
KRS: 0000084092


Zuza Sikorska
menedżerka Animatorni
zuza.sikorska@e.org.pl
 

Brzuchomówcy

Kto?

Aga Gójska – teoretycznie kulturoznawczyni, praktycznie amatorka wszelkich działań. Ukończyła sztuki piękne w Bristolu, gdzie współtworzyła grupę artystyczną „Diving school”. Obecnie zajmuje się animacją działań społecznych, prowadzi warsztaty kuchenne i ilustruje. Gdy nikt jej o imię nie pyta reorganizuje przestrzeń miejską guerilla artem.

Co?

Brzuchomówcy to seria czterech cotygodniowych warsztatów i mini wykładów kulinarnych. Każde spotkanie poświęcone było różnym aspektom jedzenia. Uczestnicy poznali naukę stwarzania nowych smaków,eksperymentowali z odbiorem zapachów, faktur i kolejnością doznań. Można było wrócić dosmaków z dzieciństwa i przekonać się jak zmysły przenoszą historie i wspomnienia. Z nowo nabytą wiedzą każdy z uczestników stworzył swój autorski projekt potrawy pod bacznym okiem szefa kuchni. Na zakończenie warsztatów powstała publikacja podsumowująca działania, nabytą wiedzę oraz uwieczniająca wszystkie powstałe dania.

Z kim?

Warsztaty prowadził Aleksander Baron – szef kuchni i podróżnik. Doświadczenie i wiedzę w kulinarnym fachu zdobywał m.in. w Szkocji i na Karaibach jednak zawsze na pierwszym miejscu stawia kuchnię polską i rodzime produkty regionalne. Obecnie na warszawskim Powiślu prowadzi kuchnio – kawiarnio – klubo – świetlicę SOLEC. To miejsce które współtworzył od podstaw i które stało się jednym z najlepszych miejsc na gastronomiczno-kulturalnej mapie stolicy. O jedzeniu, swoich podróżach kulinarnych i miłości do jedzenia można przeczytać w jego blogowym cyklu ‘Rzeźnia Barona”.

Dlaczego?

Smakami warto się bawić, poznawać nowe zaskakujące połączenia i tworzyć własne przepisy. Gotowanie towarzyszy nam każdego dnia, więc warto próbować nowych rzeczy.

więcej o projekcie>>>